?

Redd for å ødelegge kjæresteforholdet pga destruktive tankesett

Kvinne 24 . 11 August 2020
Spørsmål

Jeg elsker kjæresten min, og vi har det første sunne og fruktbare forholdet jeg har hatt. Nå har vi flyttet sammen. Rett før vi skulle overta begynte jeg å få katastrofetanker om forholdet og samboerskapet. Jeg ble plutselig veldig redd for at det ikke var riktig å flytte sammen, og begynte å fokusere på småting som irriterer meg ved ham i stedet for de 99 resterende prosentene som jeg elsker og som jeg ønsker i en potensielt livslang partner. Jeg har nå blitt redd for at jeg skal ødelegge for meg selv og slutte å være forelsket i ham fordi jeg henger meg opp i et destruktivt tankesett om han og oss. Har slitt med panikkangst før. Nå går jeg rundt med bankene hjerte og er redd for at jeg skal overbevise meg selv om at jeg ikke elsker ham lenger. Jeg skjønner ikke hvor disse tankene kommer fra, og har aldri opplevd at angsten har tatt denne formen før. Er dette normalt? Jeg er redd for å lufte problematikken med venner. Frykter at de skal fortelle meg at jeg ikke elsker han lenger.

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Det høres ut som om du er i en slitsom fase med mange bekymringer, tvil og følelseskaos. Du forteller om en kjæreste som du opplever å ha et sunt og godt forhold til, og som du har valgt å flytte sammen med. Nå som dere er blitt samboere, har du blitt mer usikker og urolig. Det virker som om du er redd for om du har tatt rett valg og bekymret for at følelsene er mer blandede enn tidligere.

Du spør om hvor disse tankene kan komme fra. Og om det er normalt å ha det slik. La oss se på dette:

  • Hvor kommer usikkerheten og følelsene fra?

Det kan være mange årsaker til at vi kan reagere med tvil og uro når vi etablerer oss i et kjæresteforhold eller tar skrittet inn i et samboerskap. Jeg kjenner ikke deg og din bakgrunnshistorie. Kanskje har du tidligere opplevd å bli såret av familie, venner eller kjærester. Kanskje har du opplevd å få lite plass eller opplevd å ikke bli forstått. Kanskje har du vansker med å sette grenser overfor dine nærmeste.

Uavhengig av hva som er årsaken, vil mange oppleve overgangen fra å være kjærester til samboere som litt overveldende. Før man flytter sammen, har man friheten til å trekke seg tilbake når vanskelige følelser dukker opp. Når en bor sammen er ikke dette mulig på samme måte. En innflyttingsprosess kan i tillegg føre til stress. Ulike valg skal tas, og det er mange oppgaver som må fordeles og løses i fellesskap. Vaner og uvaner blir mer synlige. Gjør man ting på ulike måter, kan dette føre til at man blir utålmodig og eventuelt også irritert. På samme måte vil ens egne mønstre blir mer tydelige. En kan bli redd for å ikke bli akseptert eller elsket dersom en viser sine mer sårbare sider. Det å flytte sammen innebærer med andre ord å se hverandre i et nytt lys, bli kjent med hverandre på ny måte, på godt og vondt. Dette kan føre til usikkerhet.

  • Er reaksjonene normale?

Dine reaksjoner er helt normale. Og ofte vil reaksjonene være påvirket av ens egen relasjonshistorie. Du er redd for å snakke med venninnene dine om hvordan du har det i frykt for å bli misforstått. Det kan likevel hende at noen av dem har vært i samme situasjon som deg allerede? I så fall kan det hende at de har opplevd det samme som deg. Eller kanskje kjenner du noen som er litt eldre og har mer livserfaring? Det er uansett godt å dele sine bekymringer og ikke sitte alene med dem. Da kan de vokse og gro uten at det er rett belegg for dem, og at du slik du ødelegger for deg selv, som du selv skriver.

  • Hva kan du gjøre?

Når man flytter sammen tar man steget ett skritt videre. For noen kan dette oppleves som litt «alvorlig» ved at man tenker lenger frem. Som du selv sier er dette et «potensielt livslangt partnerskap.» Dette kan for mange kjennes litt overveldende. Trolig er dette noe du burde snakke med kjæresten din om. Det kan hende at han kjenner seg såret eller usikker når du blir irritert på småting, uten at dere snakker om det i etterkant. Dersom dere allerede nå venner dere til å løse utfordrende situasjoner i fellesskap og lærer dere å snakke om vanskelige følelser, vil dette styrke forholdet deres i framtida. Dersom dette høres vanskelig ut, finnes det gode hjelpemidler. Jeg kan anbefale følelseskompasset der det ligger flere øvelser som du og kjæresten din kan øve dere på sammen. Dette er også en fin måte å bli kjent med hverandre på og som kan styrke forholdet.

Når det gjelder panikkfølelsen du opplever for tida, tror jeg det er viktig å minne deg selv på at dette ikke er et tegn på at du har tatt feil valg. Om det blir deg og kjæresten din for alltid, vil bare framtida kunne vise. Frykten du opplever er likevel et signal om at du er stresset og at kroppen trenger hjelp til å roes ned. På følelseskompasset finner du også øvelser som har fokus på å roe kroppslig aktivering, samt oppgaver for å komme seg ut av panikklignende tilstander.

Jeg ønsker deg lykke til videre! Lenge leve kjærligheten!

Med vennlig hilsen 

Psykologen, SiO Helse 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?